0 Läs mer >>
Jag har levt med endometrios sedan jag var 12 år gammal och fick min första mens. Första mensen pågick i 49 dagar och var väldigt kraftig och gjorde ont, precis som jag fick lära mig att det sen skulle göra, och fortfarande gör, varje månad i resten av mitt fertila liv, som det ju kallas trots att jag faktiskt är infertil. På sätt och vis har jag ju "turen" att även ha PCO som gör att jag har mens ca var 6:e vecka istället, vilket gör perioden mellan smärtorna längre. Jag har ont vid ägglossning och ca en vecka fram till mens, på mensdag 1 är det värst och jag är oftast sängliggande, dag två bättre och dag tre oftast nästan smärtfri igen. Endometriosen är olika på olika individer och endel har mindre smärta, samtidigt som endel har kronsik smärta, dvs hela tiden. I augusti 2012 fick jag diagnosen då vi hade sökt hjälp för barnlöshet och jag opererades då min läkare misstänkte endometrios. Jag hade aldrig opererats och var nervös men allt gick väldigt smidigt och det enda obehag jag upplevde var att jag kände mig kissnödig när jag vaknade, men inte kunde kissa förens ett par timmar senare, då allt var bedövat. Nu har jag två små ärr på magen som bara syns om jag påpekar det.
 
Vad är då endometrios? Med egna ord: När livmodern gör sig redo för att ta emot ett befruktat ägg så bildas en tjock hinna inne på livmoderväggen. Om det inte kommer något befruktat ägg så gör sig livmodern av med hinnan och den kommer ut via vaginan som mens. Har man endometrios bildas även denna hinna utanför livmodern, antingen på väggen till livmodern, äggstockarna, äggledarna, eller någon annanstans i närheten av livmodern. När inget befruktat ägg kommer så börjar även hinnan/hinnorna utanför livmodern att blöda, dock kommer ju inte blodet någonstans, finns ju liksom inget hål i magen. Kroppens immunförsvar attakerar då detta och "binder fast det" med ärrvävnad. Ofta är ärrvävnaden kring livmodern, ibland gör ärrvävnaden så att organen där inne växer ihop. Hos vissa går även ärrvävnaden så långt som på bukväggen, tarmarna, blåsan, ändtarmen, ja, allt där inne. Hos mig har det snårat sig kring äggledarna och strypt dem, dvs äggen kommer inte ut. Min överläkare berättade att man kan ha lite ärrbildning och jätteont, eller mycket ärrbildning och bara lite ont, det hade alltså inte med varandra att göra. Jag har ganska lite ärrbildning, men väldigt ont. Vad har jag då fått för hjälp? Då vi försöker bli gravida så - ingen. Det man kan göra för att lindra endometrios är värktabletter, hormonpreparat eller kirurgi. Endometrios går inte att bota! Inte ens med en sterilisering tyvärr.
Mer info hittas här: endometriosföreningen.se
 
Symptom: 
  • Kraftig smärta i magen, ofta samtidigt som mens
  • Riklig mens
  • Ont vid samlag
  • Ont i nedre delen av ryggen och nedåt benen
  • Ont när man kissar eller bajsar
  • Förstoppning och/eller diarré
  • Trötthet
  • Förhöjd kroppstemperatur
  • Oförklarig barnlöshet
  • Uppblåsthet
Man kan ha symptom och det visar sig att man inte har endometrios, men man kan också bara ha ett eller inga men ändå ha endometrios. Det är en lurig liten rackare!
 
Jag har själv funnit den smärtstillning som funkar bäst för mig. Det är en alvedon och en pronaxen direkt när jag känner att värken börjar, värmekudde i ländryggen, värmefilt på magen och en TENS som är kopplad på magen. Tensen fick jag av min man i julklapp för några år sedan då han sett vilken hjälp den gav mig när jag lånade min systers. Jag älskar min TENS, alla med smärta borde ha en sån :)
 

Endometrios

2 Läs mer >>
Under den här rubriken tänker jag skriva lite varje dag om hur det känns och vad som händer. Jag kommer skriva nya rubriker om större grejer som punkteringen (äggplock) och transfusionen (återföringen).
 
Synarel dag minus 2
 
På onsdag börjar nedregleringen, så idag ska jag ringa RMC i Malmö och höra hur våra infektionsprover ser ut. Dvs om vi fått HIV, Hepatit, syfilis eller HTLV. Tyvärr brukar telefonkön vara lång i början av veckan, men jag har för mig att de ändrat det där nu så de ringer upp! Hoppas hoppas!
Mående Svullen, spänningar, omättlig, vill äta hela tiden, helst munkar. Äggstockarna har bråkat i nån vecka. Grinig.
 
Synarel dag minus 1

Jag slapp telefonkö igår, de ringde upp! Och ja, vi är friska. Som väntat. Just nu sitter jag och väntar på att apoteket ska smsa och säga att jag kan hämta medicinen. Kom på att jag glömt beställa, men ett apotek hade faktiskt några få på lager, så igår kväll bokade jag en av dem. Bäst är annars om man 3-4 dagar innan beställer medicinen till ett specifikt apotek, det gäller alla mediciner man använder under IVF. Detta säger de inget om, det är sådant jag lärt mig av erfarenhet. Idag kommer våra "lånebarn", vi ska måla ägg och göra godis är tanken, och mysa med kaninerna såklart.
Mående Trött, tröttare tröttast. Höger äggstock värker. Stabilt humör.
 
Synareldag 1

De hade en kvar igår och den fick jag! Så idag har jag börjat, 1 spray i 1 näsborre 3 gånger om dagen.
I går var vi barnvakt och idag kom en kompis med sina två söner. Så härligt att få omges av barn, även om jag är trött efteråt. Vaknade 4:30 idag. Ångest och kissnödighet. Skönt att Peter gick upp 5, då stekte jag ägg och svamp och serverade frukosten vid tända ljus.
Mående Spänningar, svullen, och trött. Stabilt humör.
 
Synarel Dag 2
Ömma äggstockar, trött. Gjorde nästan ingenting på hela dagen. Orkade inte. Illamående, nära att kräkas på kvällen.
 
Synarel Dag 3

Mensvärk, orolig, ömma körtlar men stabil i humöret. Vi hade en lugn dag hemma, åkte och handlade på eftermiddagen.
 
Synarel Dag 4

Vaknade pigg och alert. Cyklade 8 km, städade hos kaninerna. Sen kom huvudvärk, mensvärk, hugg i äggstockarna, ömma körtlar, kände mig förkyld och febrig. Hade förhöjd temp. Men glad hela dagen till min mans glädje. Åt middag med vänner på kvällen <3
 
Synarel Dag 5

Pigg och glad. Lite mensvärk men inte som igår! Påsklunch med släkt, lekt och stojat. Peter ringde och svärfar säger att det skett en katastrof. Jag får panik, kör efter Peter vars cykel pajat, men han är oskadd. Börjar då gråta, inser att jag är blödig idag :) Ikväll kommer mor med make!
 
 Synarel Dag 6

Grejar i trädgården, går från full av energi till att somna på ett par timmar. Efter att ha sovit lite åkte vi till stan för att handla grill m.m. Får ont i halsen, kroppen, livmodern gör ont kortare stunder, men mer intensivt, som att hissna, men med smärta. Ängslig idag. Känner mig som ett enda stort blåmärke när jag går och lägger mig.
 
Synarel Dag 7
Idag har jag jobbat! Mycket mensvärk men hanterbart. Fått förkylning med, men vem är jag att klaga? :p Bara. att bita ihop. Vet att jag blev förkyld förra gången jag tog Synarel också! Det dumma är ju att man inte kan avhjälpa det så mycket med medicin. Alvedon och saltlösning till näsan får duga! 
 
Synarel Dag 8

Vaknade 5:10 och visste direkt, min mens hade anlänt. Skyndade mig att ta en alvedon (det enda jag kan ta nu) och kände smärtan komma forsande inifrån. Har sedan legat i soffan, nedbäddad med värmedynor och TENS. Enda jag har gjort är att se till så Ziva fått ut och kissa då och då, och tagit mina hormoner. Tänk att den var så punktlig den här gången! Mensen ska komma mellan dag 8-14. Förra gången kom den på dag 12, den här gången på dag 8! Om en vecka och två dagar så börjar jag med injektionerna. Dags att reservera Gandalf alltså ;) Förresten, tänk vad man kan må bättre bara mensen kommer...även om det gör ont så är jag ju mer "van" vid det.
 
Synarel dag 9

Idag hämtade jag Gonal-f på apoteket. Bäst att ha den hemma i kylskåpet, är ju mycket "konstiga" dagar nästa vecka. Blöder som bara den. Blödde inte ens så här mycket vid MAet. (När vi aborterade vårt första foster)
Mensvärk och huvudvärk.
 
Synarel dag 10

Idag har jag bokat tid till ultraljud på Kvinnokliniken för kontroll av follikeltillväxt. Dvs de blåsor som äggen ligger i. Efter ultraljudet, som är den 9/5, beslutas om jag ska fortsätta med injektionerna och boka ett nytt ultraljud eller om det är dags för äggplock. Vi hoppas på minst åtta mogna, för det hade vi sist. I dessa åtta fanns fem ägg. Låt oss hoppas hoppas!
Mående mensvärk, energisk, irriterad
 
 
Synarel dag 11

Värmevallningar idag! Över texten ser ni mitt schema. Det hjälper mig komma ihåg vilken näsborre och att jag tagit. Jag tar i varannan näsborre. Det ska inte spela någon roll, men förra gången jag använde Synarel fick jag lätt näsblod/sår i näsan, så nu tar jag noga varannan gång. Det verkar gå bättre! 6 dagar kvar till Gonal-F... 
Idag tog jag graviditetstestet jag skulle tagit när mensen kom. Negativt såklart. Då kan jag alltså börja med sprutorna på fredag! Mående lite mensvärk, pigg, glad, en underbar dag. Lite pollenkänning bara!
 
Synarel dag 12

Värmesvallningar och pollenkänningar, jobbigt att andas men bra i övrigt!
 
Synarel dag 13

Jobbade några timmar och fick sen världens huvudvärk. Men lyckades handla inför kalasen i veckan och shoppa blommor till krukorna på trappen! Migränliknande huvudvärk resten av dagen.
 
Synarel dag 14

Vaknade pigg tidigt och började baka, tre satser, sen byggde jag kaningård resten av dagen. En toppendag!
 
Synarel dag 15

Lagat mat hela dagen. Toppendag igen!
 
Synarel dag 16

Ont i huvudet och känns som ont i halsen, men i musklerna på vänstra sidan. Som ett blåmärke eller att jag sträckte mig. Massa släkt på besök. Märker att jag har kortare stubin vad gäller tålamod med barnen när de tetas med varandra.
 
Synarel dag 17

Idag är sista dagen jag skriver här, går vidare till rubriken "Dagbok gonal-f", för idag är dags för första injektionen! Idag går jag även ner i puffandet från tre gånger om dagen till två. Morgon och kväll. På kvällen kommer jag även ta injektionen. Nu börjar nedräkningen på riktigt! *djupa andetag*
Mående Ont i lederna. Stel i benen. Vänter äggstock stökar, brukar ju vara högra mest, så känns konstigt att bara känna av vänstra.

"Dagbok synarel"

4 Läs mer >>
Vår reproduktionsplan kallas långt protokoll. Det korta protokollet är på en månad och mer "pang bom". Långt protokoll sträcker sig över två månader.
 
Jag har redan börjat stoppa i mig folsyra och B12 och undviker viss mat och läkemedel.
 
På dag 21 i min menscykel ska jag starta med Synarela Nässpray, tre ånger om dagen.
 
Efter en till två veckor kommer min mens och då ska jag göra graviditetstest. Den 2/5 är det dags för injektionerna med medicinen jag kallar Gandalf. Den ska jag ta varje kväll tills de säger annat! Nytt för den här gången är att de ökat min dos en enhet. Bra då det var lite långsam tillväxt av folliklarna (äggblåsorna) förra gången.
 
9/5 ska jag på ultraljud för att se om det mognat några äggblåsor. Sist fick jag åka ner till Malmö och göra ett extra ultraljud då det syntes dåligt på ultraljuden i Växjö, nu vet vi att det var pga PCO. Vid ultraljud bestäms när tillräckligt många ägg mognat tillräckligt för ägglossning och äggplock.
 
35 timmar innan äggplocket tar jag en sista injektion av en ägglossningsspruta som gör så att äggen gör sig redo att lossna ur äggsäckarna. När det är dags för äggplock åker vi ner till Malmö, jag kommer vara fastande. Väl där får jag gå in till en brits bakom ett skynke, byta om och ta lugnande och smärtstillande och sätta kanyl. Min man går till ett annat rum. När det är dags för vår tur kommer min man och han får ta på sig rock, mössa och foppatofflor. Tillsammans går vi igenom slussen till operationssalen och där inne hälsar vi på läkare, sköterskor och embryologer. Embryologen går in i rummet brevid och vi kan följa hens upptäckter på en tv, samt äggplocket inuti mig via en ultraljudsskärm. Medan min man håller min hand rabblar vi personnummer och namn (jag sa fel sist eftersom jag var lite snurrig av medicinerna), de ger lokalbedövning i livmoderetappen och så går de in med ultraljud och en nål med slang. De punkterar äggblåsorna och suger ut äggen (om det finns ägg, alla äggblåsor innehåller inte ägg). Då mina äggledare är igentäpta och jag har endometrios så gör ingreppet sjuuuukt ont! Många säger att det inte känns nämnvärt, men jag låg med rumpan en meter över bädden och skrek högljudt. De höjde smärtstillandet några gånger, sen kunde jag med envishet ligga stilla nog. Stackars min man kunde bara trösta. Äggen sugs in i slangen och in till embryologen. Där ser vi ägget en liten stund på skärmen (om man har sinnesnärvaro nog att se dit). 
 
Efteråt får jag vila (jag somnade), äta smörgås och sist mådde jag illa så jag fick syrgas (älskar syrgas mot illamåendet).
 
Äggen befruktas nu, den här gången ska de befruktas med metoden ICSI  (här är även en Videolänk)
 
2-5 dagar efter äggplocket åker vi ner igen och får tillbaka ett embryo som blivit en blastocyst (länk till video) Jag börjar sen med en kräm som innehåller progestoron. Eventuellt övriga överlevande embryon fryses ner.
 
Efter 17 dagar gör vi ett graviditetstest. Är det negativt får vi ta ett snack om när vi vill göra FET (frozen embryo transfer), vi har 1 poäng kvar då isf.
 
Är det positivt kommer vi vara försiktigt positiva. Efter två missfall kommer varje dag vara en vinst, och det tidiga ultraljudet i v 6 ett stort mål!
 
För mer information klicka på de mörkare textfälten som är länkar.
 
Videos:
Äggplock
Labriatoriet
 
 
 

Långt protokoll

1 Läs mer >>
Det finns de som missförstår vår situation och nästan ber om ursäkt för att de har barn, är gravida eller har gjort abort. Det finns det ingen som helst orsak till! Vi älskar att omge oss av barn, ta del av glädjen de sprider och få sno åt oss lite gos och "familjeliv". Varje barn som föds är ett sant mirakel! Tänk att just det livet lyckats mot alla odds! Och om man inte önskar barn, och väljer abort, så har ju inte vi med det att göra! Det är alltid upp till varje par att själva ta beslut i sina liv. Bara för att vi inget hellre vill så är det ju inte så att någon annans abort förtar vår chans att bli gravida. Ingen annans graviditet medför att vår chans minskar! Det finns ingen pott med graviditeter/ barn som ska födas. Men visst, vi blir avundsjuka ibland. Vi blir bittra och missundsamma, men nästan alltid när det är föräldrar som helt uppenbart försummar sina barn, som inte ser till sina barns bästa.
 
Så ni som är gravida/har barn: låna oss gärna era barn, ta med dem när vi träffas, bjud hem oss, fråga om vi vill vara barnvakter, vad ni vill! :
 

Andras barn

1 Läs mer >>
Nu har det kommit! Vår IVF plan och våra remisser för infektionsprover, dvs prover som testar om vi har HIV, Hepatit B o C osv. Positivt är att jag kommer slippa så mycket blodprov den här gången! Bara ett rör till infektionsprovet istället för 6-7 st som förra gången, och graviditetstestet ska tas hemma, inte med blod som de senaste två gångerna. Skönt då jag själv kan få svar direkt, och tillsammans med min man för en gångs skull, och inte vänta två dagar på ett samtal om hormonvärden och sen berätta för maken. Nu kan vi båda se om det är positivt eller negativt, tillsammans!
 
Så nu har vi alltså lite datum att förhålla oss till, och vi har ändrat kosten efter rekomendationerna. Den här gången ska vi inte ta några chanser! Svårast är ändå att dra ner på koffeinet. Jag har slutat att dricka Cola, minskat kaffet till en kopp om dagen och försöker bara äta choklad på helgen. Svårats är chokladen, och att undvika lakrits helt! Maken har dragit ner på kaffe och alkohol. Nu väntar vi på 16/4 då jag börjar med nedregleringen. Jag kommer använda nässpray, vilket är det vanligaste av vad jag förstått.
 
Nedreglering

"Det första steget i en IVF-behandling kan vara nedreglering. Den består av injektioner eller nässpray som kvinnan ska börja ta 21 dagar efter menstruationens första dag eller enligt anvisning. Ni får elektroniska recept på medicin, sprutor/kanyler, videoinstruktion i stickteknik samt be­hand­lingsschema. Ni blir informerade om och får lära er att själva ta injektioner. Om ni får nässpray innehåller den 30 eller 60 doser. För att hålla reda på hur många doser som är kvar, kryssa på schemat i förpackningen.
 
Nedregleringen innehåller ett hor­mon (GnRH) som blocke­rar di­na egna hormoner. Det gör det lättare att styra behandlingen och enklare att bestämma exakt tidpunkt för ägg­uttag­ningen. Hormonets effekt upphör så fort man slutar att ta det. Hur länge man ska an­vända nedregleringshormonet innan man påbörjar hor­monstimuleringen är olika i varje en­skilt fall. Däremot är det viktigt att fort­sätta med nedregleringen parallellt med hor­monstimuleringen.
 
Nedregleringen kan ge biverkningar som övergående värmevallningar, huvudvärk, humörsvängningar, trötthet och torra slemhinnor."
Källa RMC SUS
 
 

Brev från RMC