Äggfakta

Vi har fått frågan från flera håll om hur många av mina äggblåsor som kommer plockas. Ni får förlåta oss för vår förvåning vid frågan. För oss är det självklart att alla äggblåsor som mognat plockas. Jag tänkte därför förklara lite mer ingående.
 
När en flicka föds har hon redan ungefär en miljon omogna ägg i äggstockarna. Ca 500 av dem kommer att mogna under hennes liv för att kunna bli befruktade. Efter mens börjar ett ägg mogna och äggblåsan det ligger i växer. Halvvägs i menscykeln (ca dag 14 efter första mensdagen) spricker blåsan och släpper ut ägget som färdas längs äggledaren. I äggledaren ska det mötas upp av spermier för att bli befruktat. Det tar två-fyra dagar för ägget att färdas ner i livmodern, men måste bli befruktat det första dygnet. Är ägget inte befruktat så försvinner det med mensen ca 14 dagar senare. Är det befruktat så försöker det fästa i livmoderväggen, man tror att ungefär var fjärde befruktat ägg faktiskt fastnar.
 
När man gör IVF tar man hormoner för att få flera äggblåsor att mogna. Man vill ha många äggblåsor för att kunna få många ägg. Man plockar alla mogna äggblåsor för om man lämnade några så är de "förlorade" (de lossnar ju, inte som att de sparas) samt att man vill ju få så många embryon som möjligt. Detta då alla äggblåsor innehåller inte ägg - alla ägg blir kanske inte befruktade även om de möter spermier/blir befruktade via ICSI (Där man för in en spermie direkt in i ägget med en nål, som de kommer göra med våra ägg/spermier) - alla befruktade ägg utvecklas inte korrekt - av de utvecklade embryorna vill man kunna välja det som utvecklats mest - av de embryor som är kvar ska de överleva några dagar till och sen frysas ner. Fler frysta embryon = fler möjligheter för att bli gravid eller om man i framtiden vill ha syskon. Embryon sparas i 5 år i frysen och vill man ha syskon får man betala det själv. Vi har redan bestämt att om vi lyckas bli gravida ska vi inte, jag betonar: INTE skaffa ett syskon. Detta har inte med kostnaden att göra utan det faktum att vi kämpat så för ett barn och inte känner att det är rätt mot vårt framtida barn att kämpa lika hårt för ett syskon. Visst finns det såååå många fördelar med syskon, men detta med att kämpa för barn kan bli en fix idé och är en riktig bergochdal-bana! Vi vill istället fokusera på den gåva vi fått!
 
Jag hoppas nu att jag lyckats förklara lite mer om äggen och att alla mogna äggblåsor plockas och varför.
 
 

Kommentarer:

1 Anne:

skriven

Bra information! Tror inte alla vet hur mycket som ska till för att det ska bli ett barn. Samtidigt har jag förstått att människor tror att vi producera ägg under livet men de vi har från början har vi :)
Kram mamma

Kommentera här: